De behandeling bestaat uit oefeningen die aansluiten bij dagelijkse houdingen en bewegingen. Het is een op maat gesneden behandeling waarbij je probeert terug te gaan naar een gezonder spanningsniveau. Een lager spanningsniveau leert je om beter om te gaan met ‘stressgevende’ zaken.

Gedurende de behandeling wordt duidelijk wat de aard is van de ontspanningsreactie: is dat vooral een mentale spanningsafname of is het lichamelijk? Gaat het om bewegingskwaliteit of de ademhaling? Is het toegenomen bewustwording van spanning of een herstel van energie? Hiermee ontdek je waarop je moet letten om het spanningsprobleem de baas te kunnen zijn. Bijvoorbeeld door vaker rustpauzes te nemen, het ademen te regelen, de schouders of kaken los te laten, of de aandacht te verleggen.

Met de opgedane ervaringen tijdens de behandeling krijg je handvatten waarmee je zelf verder kan. Je wordt je bewust van wanneer je spanning ervaart en kan deze spanning zelf verminderen.

 

 

Verloop van de behandeling

De behandeling telt vier sessies die de start van de therapie vormen.  Deze sessies vormen een onderzoeksfase waarin wij samen kijken waar de spanningsklachten vandaan komen. Door verschillende oefeningen (instructies) uit te voeren komen we erachter wanneer jij ontspanning voelt. In de eerste vier behandelingen wordt duidelijk of jouw spanningsklachten reageren op de ontspanning.
 

 

 

Vervolgbehandelingen

In veel gevallen is een behandeling van vier sessies voldoende om te leren je spanningsprobleem de baas te zijn. Als na de behandeling blijkt dat de spanningsklachten nog niet geheel zijn verdwenen, dan kan besloten worden de behandeling te verlengen. Over het algemeen zijn twee tot vier aanvullende sessies voldoende. Tussentijds blijven we evalueren om ervoor te zorgen dat de therapie het gewenste effect heeft.